KLIMATSMART UTVECKLING
Vi tänker på vår omvärld, framtid och de kommande generationer som skall leva på vår planet. Vad kan vi då göra och på vilket sätt vi kan vi bidra till en hållbar utveckling? Jo, genom att göra små insatser i olika delar av vår verksamhet kan vi bidra till en mer hållbar utveckling. Vi tar ansvar för ett hållbart samhälle genom att leva upp till social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet och har en vision om jämlikhet där vår personal består av 50% kvinnor och 50% män.
Vi lever i en tid då vi alla på något sätt måste bidra till en förändring för klimatets skull.
Vi på KÖK11 arbetar med mat vilket således är den komponent som gör störst klimatavtryck hos oss. Men det finns möjlighet till små förändringar som får en effekt i ett större perspektiv.
En av de viktigaste faktorerna är att vi långsiktigt planerar vad vi skall servera samtidigt som vi arbetar med närproducerat, det som är i säsong, ekologiskt, hur det är förpackat och hur stor del av råvaran som vi kan använda i restaurang.
För att minska matsvinnet gör vi följande:
- Använda så mycket som möjligt av råvaran.
- Tillreda samma kolhydratbas, sås, garnityr till kött, fisk och vegetarisk alternativ för att spara råvaror men även förbruka mindre energi.
- Servera mindre portioner av kolhydrater men ge gästen möjlighet till omtag.
- Summera hur mycket mat som slängs under två veckor.
För mindre miljöpåverkan gör vi följande vid val av mat:
- Vi strävar efter att alltid servera svenskt kött och kyckling.
- All fisk som serveras är MSC- eller ASC-certifierad.
- De ägg vi använder är KRAV-märkta och kommer från den lokala producenten Linnebjörke Gård.
- Vi ersätter långväga ris-produkter med t. ex matvete, havreris och bulgur.
- Vårt kaffe från Löfbergs är deras premium Mountain high och det är faitrade och EU ekologiskt certifierat
För en mindre energipåverkan har vi gjort/gör följande:
- För att spara energi väljer vi att använda ugnen redan under natten vilket gör att vi inte behöver värma upp den igen.
- Hålla koll på vatten- och elförbrukning.
- 2020 bytte vi ut vårt befintliga kylsystem med F-gas till ett koldioxidbaserat.
- Våra konferensgäster erbjuds att använda pennor tillverkade av återbrukad plast från flaskor tillsammans med våra Svanenmärkta pappersblock.
Vårt miljöarbete sker regelbundet och uppdateras löpande här på sidan.